Честване 150 години от гибелта Васил Левски

Учениците от СУ “Симон Боливар” – гр.Пловдив отдадоха почит към делото на великия българин Васил Левски. Те се включиха в националната инициатива за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

"Обесването на Васил Левски"

Васил Левски

Васил Левски е символ на българския национализъм и един от най-важните герои в историята на България. Роден на 18 юли 1837 година в Карлово, той остава запомнен като най-големият революционер и възрожденец на българския народ. Неговата смърт на 19 февруари 1873 година, след като бе осъден на смърт от Османската империя заради дейността си за освобождение на България, се отбелязва като национален траур и вдъхновение за множество поколения българи.

Ранните години на Васил Левски

Васил Левски расте в семейство на образованите карловци и бързо проявява умения в областта на литературата и историята. В неговия дом се провеждат множество литературни събрания, които формират интереса му към историята и културата на българския народ. В младостта си Левски започва да пише стихове и есета, но по-късно се насочва към писането на исторически и политически текстове.

Дейността на Васил Левски за освобождението на България

В периода 1869-1872 година Васил Левски участва в редица революционни акции, които се провеждат в различни градове на България. Той прекарва голяма част от времето си на територията на страната, като посещава различни градове, за да организира и мотивира народа да се възпротиви на турско-османското иго.

Васил Левски е известен с решителността и умението си да мотивира другите да се присъединят към борбата за освобождение. Той разпространява листовки и документи, в които публикува идеите си за национално освобождение и възрождение на българския народ. Той насърчава народа да прекъсне връзките с Османската империя и да се организира въоръжена борба за свобода и независимост.

Смъртта на Васил Левски и неговото наследство

На 19 февруари 1873 година Васил Левски е арестуван от турските власти и е осъден на смърт. Той е обесен в град Пловдив, където се намира музеят-къщата на Левски, който е място за памет и почит към героя.

След смъртта на Васил Левски, българският народ започва да го почита като национален герой и символ на националната независимост. Неговите идеи за национално обединение и освобождение са взети за основа на българската национална идеология и са били вдъхновение за множество български революционери и политици.

През 2013 година България отбелязва 180-годишнината от рождението на Васил Левски, а през 2023 година се отбелязват 150 години от неговата смърт. Тези годишнини са повод да се почете наследството на Левски и да се продължи работата му за национално обединение и свобода.

 

Участници 1 б клас :

Бориса Ивова Михайлова - "Песен за Апостола", Асен Босев
Александра Василева Иванова - "Левски", Георги Авграски
Ина Михайлова Димитрова - "Песен за Апостола", Мария Нинова