151 години от обесването на Васил Левски

151 години от обесването на Васил Левски

На 18 февруари 1873 година, преди 151 години, в покрайнините на София се случва трагичното обесване на Апостола на свободата – Васил Левски. Този ден стана свидетел на края на един живот, но също така знаменува началото на неизброими години на възпоменание, почит и възхищение към един от най-великите синове на българския народ.

Васил Левски е символ на българската национална идея, революционер, който със своята необикновена воля, преданост и жертви постави основите на бъдещата българска държава. Роден на 18 юли 1837 година в Карлово, Левски се превърна в непреклонен борец за свободата и независимостта на българския народ.

През живота си, Васил Левски не само представляваше водач на борбата за освобождение, но и се явяваше като организатор и вдъхновител на множество борци за свобода. Създавайки революционни комитети, участващи в съставянето на революционни планове и подготовката на въоръжени въстания, Левски играе ключова роля в събуждането на българската национална свест и определянето на пътя към освобождението.

Неговата дейност води до създаването на революционни организации като Вътрешната революционна организация и Българския революционен централен комитет, които допринасят за координацията на борбата за свобода в страната.

Следващите няколко години от живота на Левски са маркирани с неуморна дейност, но и с предателство и борба срещу враговете на българския народ. Неговият живот завършва на 6 февруари (18 февруари по нов стил) 1873 година, когато той е обесен от турските власти.

Сега, след 151 години, нашата дълготрайна почит и признание към Васил Левски не избледнява. Напротив, той продължава да бъде светъл пример за всички българи, символ на смелостта и решителността в борбата за свобода и правосъдие.

Под ръководството на г-жа Йоана Нейчева и г-жа Мая Костадинова, учениците от училище “СУ Симон Боливар” създадоха вълнуващо видео, в което рецитираха стихотворението “Обесването на Васил Левски” от великия поет Христо Ботев. С участието на ученици от първи до седми клас, това видео не само представи изразителността на стихотворението, но и даде възможност на младите ученици да изразят своето уважение и възхищение към българския революционер.

Друга важна инициатива, организирана от училището, беше провеждането на конкурс за “Лъвски скок” сред учениците от четвърти клас под ръководството на г-жа Василена Стойнова. Участниците в конкурса се състезаваха за най-дълъг скок, като демонстрираха своите способности и ентусиазъм. Най-добрият скок получи заслужената грамота, като това събитие не само насърчи здравословната конкуренция, но и укрепи смелостта и спортните умения на учениците.

Тези инициативи не само спомогнаха за почитането на паметта на Васил Левски, но и дадоха възможност на учениците да се включат активно в отбелязването на 151-тата годишнина от обесването му. В училището “СУ Симон Боливар” се продължава традицията да се почита и паметта на великия революционер през годините, като се подчертава значението на неговите идеали и постъпки за бъдещите поколения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *